Lax rökt med enbär och halländsk alved

Att röka fisk är ett hantverk

För oss är fiskrökning ett hantverk. Vi röker med noggrant utvald färskflisad alved och enbär. För att veden ska ha en naturlig fuktighet förvaras den ute på fabriksgården och flisas varje vecka efter behov. Flisens fuktighet ger en perfekt, tjock rök och den rätta Korshagssmaken. Rökning är känslig och påverkas bland annat av väder och vind. Vi följer rökprocesserna minutiöst och gör löpande manuella justeringar för att uppnå bästa resultat.

Rokning

Röka fisk – så går det till

Fiskrökning sker i flera steg. Först saltas fisken, som sedan torkas innan det är dags för själva rökningen. Under rökningen ligger fisken på galler eller hänger på spett. Efter rökningen kyls fisken ner innan den kan förpackas.

Vi eldar med färsk alflis och enbär

För att uppnå en god röksmak har vi valt att elda med halländsk alved från ett hållbart skogsbruk i Sibbarp, några mil från Falkenberg. Alveden flisar vi själva färsk från stock, allt för att få ut så mycket som möjligt av de aromer och smakämnen som finns naturligt i veden. Flisen blandas med enbär vilket ger en fantastisk god smak.

 

Rokning Ved

 

Rokning Span

 

Hantverk Flis PK

 

Rokning Spett

Rökens tjocklek

Flisblandningen kombineras med en väl avvägd mängd syre för att få den tjocka vita röken som är perfekt för rökning.

Röksmaken

Vårt sätt att röka ger en naturlig rök och en välbalanserad röksmak. Receptet är beprövat sedan 1826.